Piatich ľudí z havarovaného autobusu už dopravili na Slovensko

06.08.2009 Prešov

Prešov 6. augusta (TASR) – Piati ľudia zo slovenského autobusu, ktorý v noci z utorka na stredu (zo 4. na 5. augusta) havaroval v Rumunsku, sú už doma.
V Košiciach vystúpili štyria účastníci zájazdu vrátane dvoch zranených žien. Vodiča, ktorý utrpel pri zrážke niekoľko poranení, priviezli do Prešova.
V čase nehody sedel za volantom autobusu 28-ročný syn majiteľa spoločnosti VIKOBUS Peter Kuľa. Toho dnes krátko pred 16. h priviezli na vyšetrenie do prešovskej nemocnice. Tam ho už čakali jeho príbuzní a priateľka.
\"Stalo sa to všetko veľmi rýchlo. Kamión vyšiel z pravotočivej zákruty a keď som ho zbadal, bol už na mojej strane. Nedalo sa nič robiť, len reflexívne som stiahol autobus doprava, \" komentoval krátko priebeh nehody zranený vodič.
Spomína si, že po zrážke jedna z cestujúcich, ktorá sedela za ním, vyletela cez okno a zranila si nohu. Ostatní vystúpili a pomáhal im jeho kolega, druhý vodič. Viac podrobností o ošetrovaní zranených a poškodení autobusu vodič konkretizovať nevedel.
\"Ja som videl len predok rozbitý, takže neviem ostatné veci. Keď ma vyhodilo, tak už tam boli ľudia. Pomáhali nám rumunskí občania, hneď prišli sanitky a už sme išli preč, \" dodal. On sám má zlomenú ruku, zašitý lakeť, porezanú nohu a početné odreniny na tvári a nohách. O jeho prípadnej hospitalizácii rozhodnú lekári, ale on sám predpokladá, že by mohol ísť do domov.
O svojich skúsenostiach s riadením autobusu uviedol, že síce nie je šofér so 40-ročnou praxou, ale podobných dlhších ciest už absolvoval niekoľko vrátane zahraničných zájazdov.
Ostatní dovolenkári sa rozhodli pokračovať v ceste do Bulharska. O tom, či už dorazili náhradným autobusom do letoviska, však vodič nemá informácie. Všetky tieto náležitosti vrátane odtiahnutia poškodeného autobusu na Slovensko zabezpečuje majiteľ firmy.
Nehodu slovenského autobusu v Rumunsku, pri ktorej sa zranilo 12 osôb, zapríčinil podľa rumunskej polície vodič kamióna. K nehode došlo pri mestečku Calimanesti v stredojužnej časti krajiny na ťahu smerom na Bukurešť. Autobusu skrížil cestu protiidúci kamión. Vodič sa stihol včas vyhnúť, vyletel do poľa, ale náves narazil do ľavej strany autobusu.

Doplnené:

Vyjadrenie nemocnice k zdravotnému stavu vodiča havarovaného autobusu v Rumunsku:

Vodič autobusu bol privezený do ambulancie úrazovej chirurgie, kde mu boli urobené kontrolné vyšetrenia.
Lekári konštatovali odreniny na končatinách, pomliaždeniny, zlomené zápästie (bližšiu diagnózu neuvádzame).
Zranenia si nevyžadovali následnú hospitalizáciu, preto bol muž prepustený do domácej liečby.
 

Vyberte región